南京大学任命石斌教授为中美文化研究中心教学副主任
发布时间:2014-02-26

Nanjing University

Appoints Professor Shi Bin

Deputy Director for Academic Affairs of theHopkins-NanjingCenter

石斌教授,博士生导师,南京大学-霍普金斯大学中美文化研究中心教授、南京大学政府管理学院和国际关系研究院兼职教授。2000年获南京大学博士学位。1993-1994年为中美文化研究中心学员,2003-2012年为中美中心兼职教授,2013年起为中心专职教授。主要学术兼职有:“中华美国学会”常务理事、“北京大学国际战略研究院”研究员、《外交评论》编委会成员等。曾在哈佛大学、威尔逊国际学者中心等国外学术机构任高级访问学者。研究领域包括:国际关系理论与思想史、国际伦理、美国外交、国际安全与战略研究。出版论著、译著十余种,其中包括《国际关系的历史场景与思想映像》(三联书店2013)、《美国对外战略的设计者》(10卷,丛书主编,北京大学出版社2014)、《格劳秀斯与国际关系》(中国社科出版社2014);并在《美国研究》、《欧洲研究》、《世界经济与政治》等杂志发表数十篇学术论文。主持多项国家和省部级研究课题。研究成果曾获江苏省高校哲学社会科学优秀研究成果一等奖、南京大学哲学社会科学优秀研究成果一等奖。

Professor Shi Bin earned his Ph.D fromNanjingUniversityin 2000. As an alumnus of theHopkins-NanjingCenter(1994), he returned as an adjunct professor in 2003, and became a resident professor in 2013. Professor Shi also teaches at theSchoolofGovernmentand theSchoolofInternational Studies,NanjingUniversity. Dr. Shi holds several part-time academic positions including Executive Member of the Chinese Association of American Studies, Researcher atPekingUniversity’s Institute for International and Strategic Studies, and Member of Editorial Board of Foreign Affairs Review. He has also been a senior visiting scholar at foreign academic institutions such asHarvardUniversityand theWoodrowWilsonInternationalCenterfor Scholars. Professor Shi’s research fields include: Intellectual History and Theory of International Relations, Ethics and Foreign Affairs, American Foreign Policy, International Security and Strategic Studies. He has published more than ten books, as well as dozens of papers in this nation’s leading journals, including American Studies, European Studies, and World Economics and Politics.